Knuds egne kommentarer!

 

Afslutning på Nordisk d. 10 maj 2005

Kommenteret af Knud Jespersen

1.Kamp. Knud Jespersen - Arne Nissen

Vi havde på forhånd aftalt at spille to kampe på 30 min hver. Jeg vandt lodtrækningen, og fik lov at starte med hvid i første kamp. Da røg vi ind i denne åbning

1.e4   e5   2.Nf3   Nc6   3.Bc4   Nf6   4.Ng5   d5   5.exd5   b5   6.Bxd5   Qxd5   7.Bxc6+   Qxc6

8.Qf3   e4   9.Qb3   h6   10.Nxf7   Be6   11.Ne5   Bxb3   12.Nxc6   Bxc2   13.0-0   Bc5

Dette gav en dårlig start for Arne, der allerede havde brugt ca. 15 min af de 30 minutter. Jeg selv havde brugt 3.min. Grunden til at vores tid var så langt fra hinanden var, at da vi mødte hinanden i 2. runde af Nordisk spillede vi akkurat den samme åbning. Det kunne jeg jo godt huske, men desværre for Arne kunne han ikke huske det, og han spillede derfor igen 8.e4 selv om teorien mener at 8.Lb4 er bedre da det fastholder presset. Men kampen gik videre, og selv om jeg står glimrende i denne stilling, så fejler jeg til sidst, og taber et tårn. Heldigvis var vi begge langt inde i tidsnøden, og selv om jeg en overgang havde mindst tid var det Arne der til sidst skulle skynde sig. Han satsede på et hurtigt angreb, mistede et tårn i tidsnøden og hele stillingen faldt sammen. Arne tabte til sidst på tid. Så nu skulle jeg blot holde remis med sort, for at få sejren i hus.

1-0

2.Kamp. Arne Nissen - Knud Jespersen

I anden kamp spillede vi London-åbningen

Jeg kan ikke huske trækkene, da det er så længe siden at vi spillede. Men hovedpunktet er, at jeg ofrede et par bønder for at få farligt spil mod Arnes konge. Min plan forløb rigtigt godt, og jeg synes selv at jeg stod rigtigt godt. Jeg havde et par farlige trusler, og kunne godt have fået Arnes konge lidt ud at svømme, og lukket hans ene tårn ude af spillet. Men det kunne jeg nok nå, mente jeg. Så jeg udnyttede lige, at hans konge stod hvor den stod, inden jeg skakkede den, så jeg kunne få en farlig springer med i spillet. Men pludselig hev Arne et træk op af hatten, som fuldstændig vente hele kampen. Han kunne simpelthen bare rokere sig ud af skakken. Jeg var fuldstændig chokeret, og havde helt glemt, at han ikke havde rykket kongen. Herefter stod jeg tykt til tab, og det varede ikke længe før Arne kørte mig fuldstændig over.

1-0

1.Omkamp. Knud Jespersen - Arne Nissen

Nu skulle vi så spille de to 5 minutters kampe. Inden kampene sagde Arne til mig, at jeg nok var favorit, hvis vi kom ud i lyn-skak. Og det viste sig at være rigtigt. Jeg vandt igen lodtrækningen og skulle lægge ud med hvid.

1.e4   e6   2.d4   d5   3.exd5   exd5   4.Bf4   Sf6   5.Bd3   c5   6.c3   Nc6   7.Ne2   Qb6   8.0-0   cxd4

9.cxd4   Qxb2   10.Nd2   Nxd4   11.Be5

Her er det heldigt for mig at Arne ikke ser 11.-  Da3 eller 11.  -   Bb4. Det havde jeg heller ikke set i partiet, og jeg synes at det så godt ud da jeg spillede det. Ikke mindst fordi jeg fik en gevinst-stilling ud af en lignende situation mod Peter ugen inden. Der fulgte (så vidt jeg husker)

11. -  Nxe2+   12.Qxe2   Qb6   13.Bxf6+   Qe6

og jeg vandt senere hen partiet.

1-0

2.Omkamp. Arne Nissen - Knud Jespersen

Nu havde hvid vundet de første tre opgør, og nu skulle Arne også vinde med hvid, for at komme ud i den altafgørende lyn.

Det er svært at huske de fleste af trækkene i lyn, specielt når det er så langt tid siden vi spillede. Jeg har jo også spillet i Nyborg for leden, og kan derfor ikke rigtigt huske den sidste kamp. Jeg husker kun, at kampen var intens og meget lige. Og så selvfølgelig lige at det var mig der vandt den (på tid mener jeg, at det var)

Dermed vandt jeg omkampene mod Arne med 3-1, og kan nu hive mit andet nordiske mesterskab på stribe i hus.

 TILLYKKE KNUD!!
 

Pokalskak i Nyborg

Vi spillede jo i de fine rammer fra Nyborg Strand, der lige uden for hotellet havde en hundeopvisning, og man kunne godt høre på alle derude i haven, at hundene var mere interessante end os skakspillere. De havde et stort publikum og det hele. Men vi går i gang  med skakken

1.Runde:      Peter Leimand  0        Knud Jespersen 0        Hans Erik Leimand  0        Kim Nørgård 0

Vi var oppe mod et stærkt hold, og på trods af gode stillinger fik vi intet point og startede som de eneste med 0 point

2.Runde:    Peter 0          Knud 1     Hans Erik 1     Kim 0

Jeg følte at vi var klart bedre end dem, og at vi godt kunne have mere end 2-2 ud af det.

3.Runde:    Peter 1           Knud 1    Hans Erik  1                        Kim 1

Det hjalp åbenbart at få noget at spise, for efter pausen vandt vi alle 4, dog fik jeg foræret et tårn gratis i en stilling, hvor jeg var bagud med en løber.

4.Runde:    Peter 1           Knud 0    Hans Erik ½     Kim 1

Vi spillede alle godt, der kom kun et skidt træk, det var da jeg med en kvalitet mere satte damen lige i slag, helt unødvendigt. En ærgerlig fejl.

5.Runde:    Peter 0          Knud 1     Hans Erik  ½        Kim 1

Peter der ellers var udset til at være en vigtig brik, med sine 300 mere end gennemsnittet, kom aldrig rigtigt i gang i denne turnering. Kim derimod kom godt igen, selv om han er langt under ratingtallet. Han var også denne gang ude i et forfærdeligt tidsnødsdrama, og fik kun med nød og næppe sat mat. Godt gået af Kim.

6.Runde: I denne runde skulle vi vinde stort hvis vi skulle gøre os forhåbninger om, at få præmier. Vores mål var imidlertidigt bare, at ryge over de 50% vundne kampe. Det krævede dog 1½ point mod Frem, der på papiret var en smule bedre. Pointene forløb således:

Peter     ½     Knud    0       Hans Erik   0       Kim    1

Peter spillede en halv mod en stærk spiller, og sluttede med 2½ af 6. En udmærket præstation

Jeg selv forcerede i en god stilling, og pludselig røg en officer, og så var den kamp slut. 3 af 6 er ok

Hans Erik satte ligesom jeg gjorde i 3. runde, en dronning helt unødigt i slag. Han fik også 50%. Ok

Kim spillede i de sidste fire kampe helt forrygende, og til langt over hans ratingtal, sådan som vi kender ham. Han sluttede af med at ofre damen, og sætte mat i bunden. Dermed hele 4 af 6 til Kim. Meget fornemt.

Vi sluttede således af med 12½ af 24, placerede os over midten, og scorede over 50%. Taget i betragtning af de andres styrke, og vores manglende evne på held, når vi er i Nyborg, gør, at jeg er meget tilfreds med forløbet. Så humøret var fint, da vi satte os ind i bilen til den lange køretur hjem.